The following are the Numerical Reasoning Questions in 2017 Civil Service Exam. This can serve as your reviewer to the upcoming Civil Service Examination.

DIRECTIONS: On your Answer Sheet, shade completely the bubble that corresponds to your answer.

116. 2187, 729, 243, 81, 27, 9, ___?

1. 6 2. 3 3. 4 4. 2

117. 1, 4, 9, 16, 25, 36, 49, 64, ___?

1. 72 2. 75 3. 81 4. 90

118. 13, -21, 34, -55, 89, ___ ?

1. -95 2. 104 3. -123 4. -144

119. AZ, CX, EV, GT, ___ ?

1. IR KP 2. IR KQ 3. IS KQ 4. IS KP

120. A5, D25, G125, J625, M3125, ___ ?

1. P15525 2. P15625 3. O15525 4. O15625

121. What is -25 + 16?

1. 9 2. -9 3. -41 4. 41

122. What is 107 – (-17) ?

1. -90 2. 90 3. 124 4. -124

123. (-9) (-22) = ?

1. 198 2. -198 3. 31 4. -31

124. (21) (-4) + (8) (-2) = ?

1. -100 2. 100 3. -23 4. 23

125. (-560) ÷ 7 = ?

1. -80 2. 80 3. -553 4. 553

126. 6/8 + 2 ½ + 4/12 is also the same as?

1. ½ + 2.5 + ¼ 2. ½ + 5/2 + 1/6 3. ¾ + 2.5 + 1/6 4. ¾ + 5/2 + 1/3

127. What is the Least Common Denominator of 1/8, ¾, and 1/16?

1. 4 2. 8 3. 16 4. 2

128. What is the Greatest Common Factor of 36 and 54?

1. 6 2. 12 3. 18 4. 9

129. What is the sum of ½ + 8/4 + 6/12 ?

1. 15/12 2. 3/12 3. 3 4. 3 1/12

130. 3/9 x 2/3 = ?

1. 6/27 2. 2/9 3. 9/18 4. 1/9

131. Susan traveled 114 miles in 2 hours. If she keeps going at the same rate, how long will it take her to go the remaining 285 miles of her trip?

a. 5 hours b. 3 hours c. 7 hours d. 4 hours

132. A flight from Pittsburgh to Los Angeles took 5 hours and covered 3,060 miles. What was the plane’s average speed?

a. 545 mph b. 615 mph c. 515 mph d. 612 mph

133. Larry purchased 3 pairs of pants for $24 each and 5 shirts for $18 each. How much did Larry spend?

a. $42 b. $72 c. $162 d. $186

134. How many square centimeters are in one square meter?

a. 100 sq cm b. 10,000 sq cm c. 144 sq cm d. 100,000 sq cm

135. Raul’s bedroom is 4 yards long. How many inches long is the bedroom?

a. 144 inches b. 48 inches c. 400 inches d. 4,000 inches

Key Answers to Numerical Reasoning Questions in 2017 CSE:

116. (2) next number in the sequence is 3. Notice that the numbers in the pattern were divided by 3 to get the next number. Therefore, you divide 2187 by 3 you’ll get 729, then the next and so on.

117. (3) 81 – you can get this by squaring the numbers (1×1=1), (2×2=4), (3×3=9) and so on…

118. (4) -144 – subtract the 3rd and 1st to get the 2nd number, do the same to the next 3 sets

119. (1) IR KP – Use the equivalent ascending and descending letters in the alphabet

120. (2) P15625 – the pattern is the next 2 letters from the alphabet and the number multiplied by 5 to get the next one…

121. (2) -9 –positive + negative numbers is to subtract them and follow the sign of the bigger number

122. (3) 124 – positive – negative numbers is to change the sign of the subtrahend and follow the rules in addition

123. (1) 198 – multiplying numbers with similar signs = positive

124. (1) -100 – already explained

125. (1) -80 – dividing numbers with different signs = negative

126. (4) ¾ + 5/2 + 1/3 – simplify the fractions given and convert the mixed number into improper fraction

127. (3) LCD is 16 – the denominators are: 8, 4 and 16

128. (3) GCF is 18 since 36 and 64 are divisible by 18, 9, 6, 3

129. (3) the answer is 3 because ½ + 2 + ½ = 3

130. (2) the answer is 6/27 simplified into 2/9

131. a. Find the rate at which Susan is traveling by dividing her distance by time; 114 ÷ 2 = 57 mph. To find out how long it will take her to travel 285 miles, divide her distance by her rate; 285 ÷ 57 = 5 hours.

132. d. Divide the miles by the time to find the rate; 3,060 ÷ 5 = 612 mph.

133. c. He spent $72 on pants (3 × $24 = $72) and $90 on shirts (5 × $18 = $90). Altogether he spent

$162 ($72 + $90 = $162). If you chose a, you calculated the cost of ONE pair of pants plus ONE shirt instead of THREE pants and FIVE shirts.

134. b. There are 100 cm in a meter. A square meter is 100 cm by 100 cm. The area of this is 10,000 sq cm (100 × 100 = 10,000).

135. a. There are 36 inches in a yard; 4 × 36 = 144 inches. There are 144 inches in 4 yards.

How can i download the softcopy of reviewer?

Copy paste niyo na lang po. You may check this one also: https://civilserviceexamph.com/civil-service-exam-reviewers-for-sale/